zijns inziens


zijns inziens 1.0

(formeel; (vooral) geschreven taal)

naar zijn mening; volgens hem
Zowel gebruikt aan het begin van de zin als in de zin.

Algemene voorbeelden


De financiële markten werden daarom zo nerveus, omdat het conflict tussen Sezer en de regering draait om een kwaal die het Turkse politieke leven sinds jaar en dag teistert: corruptie. Sezer liet Ecevit weten dat zijns inziens de regering niet genoeg doet om corruptie en machtsmisbruik aan te pakken.

NRC,

Ik had nog maar pas de grond geëffend, of een oom van mijn vrouw kwam al aankruien met een buksboom, een vlier, een hazelaar en een hulstboom. Zijns inziens waren dat planten met magische krachten, zij zouden de boze geesten weren in de vier seizoenen.

De Standaard,

Als morgen de secretaris-generaal van de NAVO in een interview verklaart dat het zijns inziens goed zou zijn als alle niet-katholieke Nederlanders in de schoot der moederkerk terugkeerden, en overmorgen begint in Nederland een massale bekering, dan is er geen enkele sociologische theorie waarmee deze gebeurtenissen in strijd zouden zijn.

http://www.dbnl.org/tekst/_hol006197201_01/_hol006197201_01_0082.php, Karel van het Reve,

Het openbaar ministerie moet niet ontvankelijk worden verklaard in de zaak tegen de zes Israëlische geldwisselaars. Dat betoogde gisteren advocaat A. Moszkowicz voor de rechtbank in Amsterdam in de zogeheten 'Gouden Kalf'-zaak. Het zijns inziens 'dreigende en intimiderende' optreden van de Amsterdamse officier van justitie M. van Capelle in deze zaak, had de verdediging onevenredig in haar werk beperkt.

NRC,

Misdaad was zijns inziens een strafrechtelijk en geen moreel begrip.

De hangende man, Koos van Zomeren,

'We hebben eigenlijk geen flauw benul hoe de Taliban tot hun besluiten komen', aldus De Haan. Van Bruinessen sloot daarbij aan. Zijns inziens is in de berichtgeving momenteel nauwelijks belangstelling voor de visie van de Taliban op de huidige gebeurtenissen.

http://www.ub.rug.nl/nccg/nieuws.htm

De macht van de pers, de invloed van de televisie-dominees, het gelobby van conservatief-feministische belangengroepen en vooral de scheiding der machten die maakt dat Clinton niets kan ondernemen om het zijns inziens al te ijverige openbaar ministerie tot terughoudendheid te bewegen.

http://www.pscw.uva.nl/sociosite/MOKUM/index.html,

Inberg zei het van belang te vinden kleinschalige bedrijven te behouden, omdat deze zijns inziens het platteland ten goede komen.

Meppeler Courant,

Elke avond deed ze rouge op d'r wangen en speelde tot diep in de ochtend op haar klarinet in de tingeltangel schuin aan de overkant [...]. En wanneer hij, en zijns inziens terecht, protesteerde tegen dit gedrag, gooide ze gewoon de tabaksdoos uit het raam. Of zijn pijp.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,